Μύθοι για τον πόνο στον ώμο και το πέταλο των στροφέων οι οποίοι έχουν καταρυφθεί.

ΜΥΘΟΣ 1 : Ο πόνος στον ώμο οφείλεται πάντα στον τραυματισμό του πετάλου τον στροφέων.

Αυτό δεν ισχύει!

Το 2009 έρευνα έχει δείξει ότι 17,3% που είχαν αλλοιώσεις σε τουλάχιστον έναν από τους δύο ώμους ήταν ασυμπτωματικοί.

Επίσης έρευνα που έγινε το 2010 έχει δείξει ότι περίπου 17 % ενώ είχαν ρίξει και τραυματισμό κανένας απ’ αυτούς δεν εμφάνιζε πόνο.

Μια άλλη έρευνα που έγινε το 2014 έδειξε ότι περίπου 10% σε άτομα κάτω των 20 ετών που είχαν αλλοιώσεις στο πέταλο των στροφέων δεν είχαν καθόλου πόνο ούτε κάποια συμπτωματολογία. Όσο αυξάνεται η ηλικία αυξάνεται και το ποσοστό των ατόμων που ναι μεν έχουν αλλοιώσεις αλλά δεν έχουν συμπτώματα.

Έτσι από αυτές τις έρευνες καταλαβαίνουμε ότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις  θα πρέπει να κάνουμε σωστή κλινική αξιολόγηση και να μη στεκόμαστε μόνο στον απεικονιστικό έλεγχο.

ΜΥΘΟΣ 2 : Εάν κάποιος έχει ρίξει πρέπει να κάνει σίγουρα χειρουργείο.

Δεν ισχύει . Αυτός ο μύθος έχει επίσης κατατριφθεί .

Έρευνα που έχει γίνει το 2021 έχει φανεί ότι σε τραυματικές ρίξεις, ειδικά εάν είναι πλήρης και με μεγάλα ελλείμματα στην λειτουργικότητα, αν η φυσικοθεραπεία δεν βελτιώσει τότε ναι ενδείκνυται το χειρουργείο σε άλλες όμως περιπτώσεις οι έρευνες έχουν δείξει ότι το χειρουργείο σε σχέση με την συντηρητική θεραπεία με τη πάροδο του χρόνου δεν παρατηρούνται μεγάλες διαφορές.

ΜΥΘΟΣ 3 : Η άσκηση χειροτερεύει την ρίξει.

Αυτό και αν είναι λάθος!! Εντελώς λανθασμένη είναι αυτή η αντίληψη.

Έρευνα που έχει γίνει το 2018 έχει αποδείξει ότι η άσκηση μειώνει τον πόνο, βελτιώνει το εύρος κίνησης, αυξάνει την δύναμη και βελτιώνει την λειτουργικότητα, φτάνει όμως να χρησιμοποιούμε το σωστό κλινικό συλλογισμό.