Τι είναι το Clinical Pilates και σε ποιους απευθύνεται? Τι να επιλέξω ΜΑΤ ή REFORMER?

Η μέθοδος Clinical Pilates αποτελεί μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση , είναι μια μορφή σωματικής άσκησης που επικεντρώνεται στη σωστή στάση του σώματος, τη σταθεροποίηση του κορμού, την ισορροπία, τον έλεγχο, τη δύναμη, την ευλυγισία και τη σωστή αναπνοή. Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα στον χώρο της φυσικοθεραπείας, οδήγησαν στην δημιουργία της μεθόδου Clinical Pilates.

Πρόκειται για την εξέλιξη και διαφοροποίηση της παραδοσιακής μεθόδου Pilates σύμφωνα με τις σύγχρονες γνώσεις γύρω από την εμβιομηχανική ανάλυση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κλινικό Pilates διαφέρει από το απλό Pilates που εφαρμόζεται στα γυμναστήρια. Αυτό, γιατί το πρόγραμμα των ασκήσεων διαμορφώνεται με βάση τη λήψη του ιστορικού και προσαρμόζεται στις ανάγκες και στις δυνατότητες του ασκούμενου. Εφαρμόζεται κυρίως από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές καθώς απαιτεί την γνώση της εμβιομηχανικής και παθολογίας της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων.

Είναι η καταλληλότερη μέθοδος για άτομα που χρειάζονται μία εξειδικευμένη προσέγγιση στη συνολική τους θεραπευτική αντιμετώπιση, όπως άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, τραυματισμούς ή ιδιομορφίες.

Μελέτες έχουν δείξει τη σημαντική συνεισφορά των εν τω βάθει μυών του κορμού στη σταθεροποίηση και αποκατάσταση ατόμων με χρόνιο πόνο στη μέση, αυχενικό σύνδρομο, πόνους στα ισχία, στα γόνατα ή στην περιοχή της πλάτης.

Η μέθοδος Clinical Pilates έχει ως πρωταρχικό στόχο την επανεκπαίδευση των σταθεροποιητικών μυών του κορμού (εν τω βάθει κοιλιακοί και εν τω βάθει ραχιαίοι), και παράλληλα όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω βοηθά στη βελτίωση της στάσης του σώματος, της δύναμης, της ισορροπίας, της ευλυγισίας καθώς και στην βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητας.

Η μέθοδος clinical Pilates απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης ακόμα και σε περιπτώσεις όπου άλλα προγράμματα άσκησης δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Ο θεραπευτής προσαρμόζει το πρόγραμμα ασκήσεων στις ιδιαιτερότητες και ικανότητες του κάθε ασκούμενου, έτσι καταρτίζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός, συνεκτιμώντας όλες τις συνιστώσες της φύσης του προβλήματος του.

Επιπλέον βοηθά τον ασκούμενο να κατανοήσει το πώς  λειτουργεί το σώμα του και κατ’ επέκταση τον τρόπο με τον οποίο μπορεί αυτός να το διαχειριστεί κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων του.

Για αυτό τον λόγο το Clinical Pilates γίνεται μόνο σε τμήματα λίγων ατόμων και προϋποθέτει την άριστη συνεργασία θεραπευτή και ασθενούς.

Ενδεικτικά μπορεί να εφαρμοστεί σε αυχεναλγίες, κύφωση, οστεοαρθρίτιδα ισχίου σκολίωση, σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου, αστάθεια ώμου, οσφυϊκή αστάθεια, οστεοπόρωση,  αθλητικές κακώσεις, οσφυαλγία μηχανικής αιτιολογίας, γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και μετά τον τοκετό, αδυναμία μυών του πυελικού εδάφους (Ακράτεια), μετεγχειρητική αποκατάσταση σπονδυλικής στήλης , είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αποκατάστασης μετά από χειρουργεία σπονδυλικής στήλης όπως δισκεκτομή, σπονδυλοδεσία, κ.α)

 

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το κλινικό πιλάτες βασίζεται σε ερευνητικά δεδομένα και απευθύνεται σε ανθρώπους που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αποκατάστασης, με σκοπό την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, καθώς και στον γενικό πληθυσμό με στόχο την πρόληψη και βελτίωση της μυοσκελετικής λειτουργιάς.

Τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του Pilates είναι πολλά. Ενδεικτικά μερικά από αυτά είναι :

  • Με την επανεκπαίδευση των σταθεροποιητικών μυών της σπονδυλικής στήλης βελτιώνεται η στάση του σώματος.
  • Είναι άσκηση η οποία επιδρά σε όλο το σώμα με έμφαση στο κορμό χωρίς όμως να παραμελούνται τα υπόλοιπα μέρη του σώματος,
  • Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε ασκούμενου και έτσι μπορεί να συμμετέχον άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης.
  • Μέσω της βελτίωσης της αναπνευστικής ικανότητας και της κυκλοφορίας του αίματος σου δίνει ενέργεια και νιώθεις ήδη από την αρχή το κύμα ευφορίας και τα θαυματουργά αποτελέσματα στη ψυχολογία σου.
  • Μέσω της αύξησης του μήκους των μυών βελτιώνεται η ευλυγισία και κατ’ επέκταση μπορείτε να ανταπεξέλθετε καλύτερα στις καθημερινές δραστηριότητες σας.
  • Σε συνδυασμό με διατροφή και αερόβια άσκηση χάνεις βάρος και γίνεται σταδιακή και ομοιόμορφη βελτίωση στο σώμα σου.

Mat ή Reformer;

Tο Clinical Pilates μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε στρώματα στο έδαφος είτε στο ειδικό κρεβάτι ασκήσεων pilates reformer. Τα αποτελέσματα είναι εξίσου θεαματικά και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο το reformer ίσως να υπερτερεί στο ότι υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία ασκήσεων, καλύτερη και ελεγχόμενη διαβάθμιση και εξέλιξη της αντίστασης και της δυσκολίας της άσκησης καθώς επίσης και το γεγονός ότι γίνεται κατά βάση σε personal συνεδρίες οπότε και είναι ακόμα περισσότερο εξατομικευμένο στον ασθενή.

Η επιλογή ανάμεσα σε mat και reformer είναι απλά μια επιπλέον λεπτομέρεια. Το σημαντικό είναι να κάνεις την αρχή.  Να έρθεις σε επαφή με την άσκηση και να νιώσεις την ευεξία που προσφέρει το pilates.