ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Clinical Pilates

Η μέθοδος Clinical Pilates είναι η θεραπευτική μορφή της μεθόδου Pilates. Εφαρμόζεται αποκλειστικά από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές και αποτελεί μια ολοκληρωμένη μέθοδο εκγύμνασης και αποκατάστασης, για ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Είναι μια μέθοδος που αποτελείται από ένα ισχυρό σύστημα ασκήσεων με στόχο την αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων, την πρόληψη των τραυματισμών και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Είναι μία μορφή άσκησης που επικεντρώνεται στη σωστή στάση του σώματος και τη σταθεροποίηση του κορμού.

Επίσης στοχεύει στην βελτίωση της ισορροπίας, του έλεγχου του σώματος, της δύναμη, της ευλυγισίας, της ποιότητας της κίνησης, της ενεργοποίησης των σταθεροποιητών μυών του κορμού (core stability muscles) και της ψυχικής ευεξίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναπνοή. Με την συγκεκριμένη μέθοδο βοηθούμε στη θεραπεία ενός μεγάλου αριθμού από χρόνιες παθήσεις.

Η μέθοδος clinical Pilates που πραγματοποιείται στο χώρο μας διαφέρει από αυτή του απλού Pilates που εφαρμόζεται στα γυμναστήρια. Αυτό γιατί το πρόγραμμα των ασκήσεων διαμορφώνεται με βάση τη λήψη του ιστορικού και προσαρμόζεται στις ανάγκες και στις δυνατότητες του ασκούμενου. Επίσης ο αριθμός των μελών που συμμετέχουν σε κάθε γκρουπ δεν ξεπερνά τα 5 άτομα ώστε να υπάρχει έλεγχος στον τρόπο εκτέλεσης των ασκήσεων και σωστή επίβλεψη για πρόληψη τραυματισμών. Με τον τρόπο που εφαρμόζουμε τη μέθοδο πετυχαίνουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς την επιβάρυνση του μυοσκελετικού συστήματος.

Είναι μια μέθοδος αποκατάστασης μυοσκελετικών προβλήματων, και ιδιαίτερα της σπονδυλικής στήλης, όπως η οσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο, προβλήματα στον ώμο, το ισχίο ή τα γόνατα κλπ. Αντιμετωπίζονται μυϊκές ανισορροπίες, δυσλειτουργίες του μυοσκελετικού (σκολίωση, κύφωση, ευθειασμός κλπ) και αναπνευστικού συστήματος, μετεγχειρητικές ή προεγχειρητικές καταστάσεις, τραυματισμοί σε αποθεραπεία, μετατραυματικές ή ρευματικής φύσεως αρθρίτιδες, πονοκεφάλους τάσης, αλλά και σύνδρομα υπέρχρησης όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδες, περιαρθρίτιδα κ.α.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενδυνάμωση των σταθεροποιητών μυών του κορμού (κοιλιακών και ραχιαίων, ιδίως του εγκάρσιου κοιλιακού και των εν τω βάθει ραχιαίων) που δεν γυμνάζονται με την κλασική άσκηση. Καθώς γυμνάζει πλήρως τους εν τω βάθη μύες και τους μύες του πυελικού εδάφους, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε προβλήματα ακράτειας, εντέρου, αλλά και στη χαλάρωση που ακολουθεί μετά από έναν τοκετό. Η καθιστική ζωή και οι εργασίες που απαιτούν παρατεταμένο κάθισμα, περιορίζουν την κινητικότητα, και γίνονται αιτία για την τόσο συχνή εμφάνιση μυϊκής αδυναμίας και εξασθένησης των σταθεροποιών μυών του κορμου.

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να εκτελεστεί με ασφάλεια και από εγκύους.

Σταδιακά με τις ασκήσεις του clinical Pilates το άτομο αρχίζει να κατανοεί πως πρέπει να εκτελεί κινήσεις της καθημερινότητας του (πώς σηκώνεται, πώς κάθεται κοκ) και αυτό βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής.