ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Selective Functional Movement Assessment

Selective Functional Movement Assessment είναι ένα διαγνωστικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ποιότητας της κίνησης σε άτομα που παρουσιάζουν πόνο . Το SFMA χρησιμοποιεί μια σειρά από τεστ χαμηλών απαιτήσεων για ολόκληρο το σώμα για να εντοπίσει περιοχές δυσλειτουργίας. Η κύρια εστίαση του SFMA δεν είναι πόσες επαναλήψεις μπορείτε να εκτελέσετε, αλλά πόσο καλά μπορείτε να εκτελέσετε μια μόνο επανάληψη. Πρόκειται για το πόσο καλά κινείστε.

Το SFMA εξετάζει απλές καθημερινές κινήσεις η οποίες αναλύονται περαιτέρω σπάζοντας τις σε μικρότερες  μέχρι να καταλήξουμε σε κινήσεις που δεν πονούν ή δεν εμφανίζουν δυσλειτουργία δηλαδή μέχρι να καταλήξουμε στη ρίζα του προβλήματος. Η δυσλειτουργία κινήσεων συχνά καλύπτεται από αντισταθμιστηκές κινήσεις που αναπτύσσονται  και η καθημερινή επανάληψη αυτού μπορεί τελικά να οδηγήσει σε τραυματισμό και πόνο. Το SFMA επιτρέπει στον θεραπευτή να αναγνωρίζει και να θεραπεύει περιοχές του σώματος που δεν έχουν κινητικότητα (εύρος κίνησης) ή σταθερότητα (κινητικός έλεγχος), επιτρέποντας μια ακριβή θεραπεία για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και της κίνησης χωρίς πόνο. Το SMFA επισημαίνει επίσης ασυμμετρίες στο σώμα που υπάρχουν μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς πλευράς.
Η ουσία του SFMA είναι ότι η περιοχή του πόνου σας μπορεί να μην είναι η πηγή ή η αιτία του πόνου σας. Ο πόνος στο γόνατό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός προβλήματος στο ισχίο. Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός προβλήματος στον ώμο. Η αντιμετώπιση της αιτίας του πόνου, και όχι μόνο της περιοχής που πονά, είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της κίνησης.

Στο PhysiKALL, εφαρμόζεται το SFMA, επειδή είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει τη δημιουργία  ενός σχεδίου με βάση τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Η εστίασή στη θεραπεία της αιτίας μέσω ενός διεξοδικού προγράμματος άσκησης σας επιτρέπει να κινήστε χωρίς πόνο για να εκτελείται τις καθημερινές σας δραστηριότητες