ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Clinical Reformer

Το Clinical Reformer Pilates αποτελεί μια προπονητική μέθοδο που δίνει σημαντικά αποτελέσματα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων. Το Reformer είναι εξειδικευμένος εξοπλισμός που αποτελεί βασική συνιστώσα του συστήματος Clinical Pilates. Απαιτεί τη συμμετοχή του σώματος και του μυαλού καθώς εξασφαλίζει και την ομοιόμορφη ανάπτυξη όλων των μυϊκών ομάδων και προάγει την ευλυγισία και την ορθοσωμία.

Πρόκειται για ένα κρεβάτι που αποτελείται από μια κυλιόμενη πλατφόρμα, η οποία μετακινείται μπρος-πίσω, μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η πλατφόρμα αυτή είναι προσαρτημένη σε ελατήρια από τη μια άκρη, τα οποία χρησιμοποιούνται για αντίσταση αντί για βάρη. Αυτός ο τρόπος αντίστασης μειώνει την ένταση στους τένοντες και τους συνδέσμους. Υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίζεται σύμφωνα με το ύψος, τη δύναμη, την ευλυγισία ή το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του κάθε αθλούμενου, ώστε το πρόγραμμα των ασκήσεων να γίνεται απόλυτα εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τους στόχους του κάθε ατόμου χωριστά, για να αποφεύγονται τυχών τραυματισμοί, από λανθασμένη τεχνική στην εκτέλεση τους.

Οι ασκήσεις του Reformer Pilates έχουν κύριο άξονα το κέντρο του σώματος (πυρήνα – εν τω βάθη μύες) και  μπορούν να πραγματοποιηθούν από διάφορες θέσεις, (όρθια, ύπτια, τετραποδική, πρηνή).     Καθώς γυμνάζει πλήρως τους εν τω βάθη μύες και τους μύες του πυελικού εδάφους, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε προβλήματα ακράτειας, εντέρου, αλλά και στη χαλάρωση που ακολουθεί μετά από έναν τοκετό.

To Pilates Reformer είναι ένας τρόπος που μεταμορφώνει το σώμα μέσα από μία σειρά ασκήσεων που επικεντρώνονται στη συμμετρική στάση του σώματος, στον έλεγχο της αναπνοής, στην ενδυνάμωση των κοιλιακών και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και  λεκάνης. Βοήθα σε ασυμμετρίες  και χρόνιες αδυναμίες φέρνοντας το σώμα σε ισορροπία. Χαρίζει στο σώμα ευλυγισία, δύναμη, μυϊκή συναρμογή και καλή φυσική κατάσταση. Αντιμετωπίζονται μυϊκές ανισορροπίες, δυσλειτουργίες του μυοσκελετικού (σκολίωση, κύφωση, ευθειασμός κλπ) και αναπνευστικού συστήματος,  μετεγχειρητικές ή προεγχειρητικές  καταστάσεις, τραυματισμοί σε αποθεραπεία, μετατραυματικές ή ρευματικής φύσεως αρθρίτιδες, χρόνια οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο κτλ.

Υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης ατομικών συνεδριών ή σε γκρουπ των 2 ατόμων, ώστε να διατηρείται πάντα η εξατομικευμένη καθοδήγηση και να επιτυγχάνεται η πλήρης λειτουργική αποκατάσταση αφού έχει προηγηθεί η εξέταση και η αξιολόγηση από τη φυσικοθεραπεύτρια.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο να κατανοήσει ο ασκούμενος τις βασικές αρχές και τη φιλοσοφία της αυθεντικής μεθόδου Pilates, προκειμένου να τις εφαρμόζει και στην καθημερινή του ζωή. Βασικές αρχές αποτελούν η χαλάρωση, η συγκέντρωση, η αναπνοή, η ευθυγράμμιση, η συνειδητοποίηση του κέντρου, ο έλεγχος, η ακρίβεια και η αντοχή. Η σωστή αναπνοή-εκπνοή και η ακρίβεια στην κίνηση είναι αναπόσπαστα κομμάτια στην εκτέλεση όλων των ασκήσεων και καταλήγουν στην πλήρη ευθυγράμμιση του σώματος. Σταδιακά με τις ασκήσεις Pilates αρχίζει να κατανοεί πως πρέπει να εκτελεί κινήσεις της καθημερινότητας του (πώς σηκώνεται, πώς κάθεται κοκ) και αυτό βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής.

Τα αποτελέσματα της άσκησης είναι πολύ γρήγορα και θεαματικά.