ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

BFR ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΙΜΑΤΙΚΗΣ ΡΟΗΣ

BFR είναι μία μέθοδος άσκησης που περιορίζει την αρτηριακή αιματική ροή και αποκλείει την φλεβική επιστροφή στον μυϊκό ιστό κατά την διάρκεια της άσκησης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ειδικών περιχειρίδων που εφαρμόζονται στο άνω ή κάτω άκρο.

Με τον τρόπο αυτό το αίμα εισέρχεται στο μυ αλλά δεν μπορεί να φύγει. Αυτός ο περιορισμός της αιματικής ροής προκαλεί υποξία και μεταβολικές επιδράσεις στους μυς και έχει ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση αίματος μέσα στα τριχοειδή αγγεία των αποφραγμένων άκρων. Ουσιαστικά αλλάζει τοπικά η ομοιόσταση μιας και οι μύες δεν τροφοδοτούνται αρκετά με οξυγόνο λόγω του περιορισμού της αιματικής ροής έτσι επέρχεται πολύ γρήγορα κόπωση του μυ χωρίς όμως οι ιστοί και οι τένοντες να στρεσάρονται.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν εκτελείται χαμηλότερης έντασης άσκηση να επέρχεται γρηγορότερος μυϊκός κάματος και τα οφέλη είναι παρόμοια με αυτά της υψηλής έντασης άσκησης .

Μετά από έρευνες έχει βρεθεί ότι η BFR είναι αποτελεσματική στην αύξηση της μυϊκής ισχύος και της μυϊκής υπερτροφίας τόσος σε υγιής όσο και σε άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα.

Η μέθοδος BFR δίνει τη δυνατότητα σε ειδικές ομάδες πληθυσμού που δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν υψηλής έντασης άσκηση να επιτύχουν μυϊκή υπερτροφία αντίστοιχη με άσκηση υψηλής έντασης, χωρίς να τραυματίσουν τους ιστούς και χωρίς να υπερφορτώσουν τις αρθρώσεις τους. Όπως για παράδειγμα άτομα με πόνο λόγω μυοσκελετικών κακώσεων, μυϊκής αδυναμίας, ατροφίας,  μειωμένης λειτουργικότητας ή χειρουργημένα άτομα ( πχ Αρθροσκόπηση γόνατος , συνδέσμοπλαστική προσθίου χιαστού κ.α) που δεν μπορούν να εκτελέσουν άσκηση σε υψηλές εντάσεις μέσω αυτής της μεθόδου έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν χαμηλής έντασης άσκηση (20-30% 1 RM) και να επιτύχουν υπερτροφία ανάλογη με υψηλής έντασης άσκηση.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται κατά την άσκηση με αντίσταση κατά την αερόβια άσκηση όπως επίσης και παθητικά χωρίς άσκηση.

Χρησιμοποιείται επίσης ως μέσο προπόνησης για πρόληψη τραυματισμών καθώς επίσης έχει βρεθεί ότι έχει θετικές επιδράσεις στη καθημερινή λειτουργικότητα των ασθενών, στην αύξηση της καρδιαγγειακής ικανότητας όπως και στην βελτίωση της ισορροπίας για άτομα τρίτης ηλικίας.

Η τεχνική δεν χρησιμοποιείται σε καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, καρκίνο, αναιμία, φλεβίτιδα, λεμφοίδημα, διαβήτη, σε ανοιχτές πληγές, εγκυμοσύνη και σε ηλικίες κάτω των 12 ετών.

Aπό το 2017 στο χώρο μας εφαρμόζουμε την συγκεκριμένη τεχνική με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα !!!