ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Η ιστορία του βελονισμού ξεκινά πριν 4.000 χρόνια στην Κίνα και πριν 160 χρόνια στην Ευρώπη (δυτικός βελονισμός). Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει το θεραπευτικό αποτέλεσμα του βελονισμού.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική, εξηγεί τον βελονισμό ως μια τεχνική για την εξισορρόπηση της ροής της ενέργειας γνωστή ως τσι η οποία πιστεύεται ότι ρέει μέσα από μονοπάτια (μεσημβρινούς) στο σώμα. Με την εισαγωγή βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος αυτών των μεσημβρινών η ροή της ενέργειας εξισορροπείται. Ο κινέζικος βελονισμός βασίζεται στην παρατήρηση και δεν έχει καμία σχέση με την σύγχρονη γνώση και παθολογία.

Αντίθετα ο δυτικός βελονισμός διαφέρει με τον Κινέζικο στο γεγονός ότι η χρήση του βασίζεται στις σύγχρονες γνώσεις νευροφυσιολογίας και στις σύγχρονες απόψεις για την λειτουργία του νευρικού συστήματος και της σχέσης του με το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Στο δυτικό βελονισμό τα σημεία βελονισμού δρουν για την απελευθέρωση ενδορφινών, σεροτονίνης και αναλγητικών ουσιών που επιδρούν στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό αλλάζοντας την επεξεργασία του πόνου.  Αυτό φαίνεται να διεγείρει το νευρικό σύστημα και να ενισχύει τη δραστηριότητα των φυσικών παυσίπονων του σώματος. Επίσης βελτιώνει την τοπική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και βοηθά στη λύση του μυϊκού σπασμού (trigger points).

Ο δυτικός βελονισμός είναι πλέον ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για διαχείριση του πόνου. Χρησιμοποιείται σε θεραπείας μυοσκελετικών και αθλητικών κακώσεων με σκοπό τη μείωση του πόνου και  την ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενή.

Τα σημεία βελονισμού βρίσκονται σε όλες τις περιοχές του σώματος αλλά κάποιες φορές τα κατάλληλα σημεία είναι μακριά από την περιοχή του πόνου. Για να αυξηθεί η δράση του βελονισμου μπορούν να γινουν χειρισμοί της βελόνας (ανασήκωμα πάνω κάτω, στροφή δεξιά αριστερά της  βελόνας) ή χρήση ηλεκτροβελονισμού ή ακόμα εφαρμογη θερμότητας στις βελόνες.

Μετά το βελονισμό μερικοί άνθρωποι νιώθουν χαλαροί, ενώ άλλοι αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια. Αυτό εξαρτάται από το τι είδους ερεθισμό έχουμε ενεργοποιήσει (κατευναστικό ή διεγερτικό ερεθισμό).

Μερικές από τις παθήσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι η οσφυαλγία, αυχεναλγία, αθλητικοί τραυματισμοί, οστεοαρθρίτιδα πονοκέφαλοι, ημικρανίες, επικονδυλαλγίες (tennis elbow), πόνος αρθρωσεων,δυσμηνόρροια,ινομυαλγία κ.α.

Οι κίνδυνοι του βελονισμού είναι χαμηλοί με την προϋπόθεση να γίνει από αξιόπιστο, πιστοποιημένο επαγγελματία βελονισμού.