Νόσος Alzheimer – Πως μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία

Η νόσος Alzheimer είναι μια νόσος που επιδεινώνεται προοδευτικά, προσβάλει το νευρικό σύστημα του ατόμου καταστρέφοντας τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Είναι η συνηθέστερη αιτία άνοιας η οποία οδηγεί σε απώλεια της πνευματικής λειτουργίας και των κοινωνικών δεξιοτήτων του ατόμου. Σταδιακά τα εγκεφαλικά κύτταρα εκφυλίζονται και πεθαίνουν , προκαλώντας μια σταθερή μείωση στη μνήμη και στην διανοητική λειτουργία .

Αρχικά το άτομο παρουσιάζει δυσκολία στο να θυμηθεί απλά καθημερινά πράγματα. Στην πορεία καθώς η νόσος εξελίσσεται η απώλεια της μνήμης επιδεινώνεται διαρκώς. Μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν πρόβλημα στις εκτελεστικές λειτουργίες τους με αποτέλεσμα να μην ξέρουν πλέον πως χρησιμοποιούν καθημερινά αντικείμενα.  Σε προχωρημένα στάδια της νόσου υπάρχει πιθανότητα να ξεχάσουν και σημαντικές πληροφορίες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα ακόμη και για τον εαυτό τους. Σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζουν διαταραχές στην συμπεριφορά τους όπως για παράδειγμα, μπορεί να γίνουν βίαιοι.

Οι υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται σε συνδυασμό με την ιατρική φροντίδα μπορεί να επιβραδύνουν την νόσο και να καθυστερήσουν τα συμπτώματα, ωστόσο η νόσος δεν θεραπεύεται ριζικά. Στα πλαίσια της ολιστικής προσέγγισης της νόσου  συμμετέχει και η φυσικοθεραπεία που στόχο έχει να διατηρήσει όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής και να βοηθήσει τα άτομα με Αλτσχαιμερ να αυξήσουν την λειτουργικότητα τους και να διατηρήσουν όσο μπορούν την ανεξαρτησία τους.

Η φυσικοθεραπεία συμμετέχει από τα αρχικά στάδια της νόσου έτσι  ο φυσικοθεραπευτής  σχεδιάζει, οργανώνει, και υλοποιεί προγράμματα θεραπευτικής άσκησης ανάλογα με το στάδιο της νόσου του κάθε ασθενή αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα συνοδά προβλήματα υγείας.

Με την θεραπευτική άσκηση βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών, επιβραδύνεται η εξελικτική διαδικασία της νόσου και έτσι παρατείνεται η παραμονή των ασθενών στα αρχικά στάδια της ασθένειας.

Ποιο συγκεκριμένα η άσκηση βελτιώνει τις σωματικές και διανοητικές λειτουργίες του ατόμου έτσι καθυστερεί η μυϊκή απώλεια, βελτιώνει την διάθεση έτσι μειώνονται τα προβλήματα συμπεριφοράς σε άτομα με προχωρημένη νόσο.