Με ποιο κριτήριο διαλέγω μαξιλάρι;

Αν αναρωτιέστε ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα διαλέξετε το καταλληλότερο μαξιλάρι για εσάς, καλά κάνετε.
Το να κοιμόμαστε καλά και να ξυπνάμε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια είναι πολύ σημαντικό. Ο ύπνος καταλαμβάνει το ένα τρίτο της ζωής ενός ατόμου και θεωρείται ζωτικός για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία. Είναι κρίσιμος για τη φυσιολογική και τη γνωστική λειτουργία του οργανισμού (3) γιατί ενεργοποιεί τις φυσιολογικές επουλωτικές διαδικασίες του οργανισμού. Το αν θα έχουμε έναν «καλό» ποιοτικά ύπνο εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το μαξιλάρι (2) και το στρώμα τα οποία πρέπει να είναι κατάλληλα για τον καθένα ξεχωριστά. Το κατάλληλο μαξιλάρι δεν είναι το ίδιο για όλους μας γιατί αυτό εξαρτάται από το σωματότυπό μας, από τα προβλήματα υγείας που πιθανόν να έχουμε και από τον τρόπο που κοιμόμαστε.

Η στάση του ύπνου είναι εξίσου σημαντική όσο η όρθια και η καθιστή θέση γι’ αυτό καλό είναι να την υποστηρίζουμε κατάλληλα. Έτσι χρησιμοποιώντας ένα καλό μαξιλάρι για την κατάλληλη υποστήριξη και διατήρηση της αυχενικής μοίρας αλλά και της σπονδυλικής στήλης μπορεί να συμβάλουμε στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας. Το σχήμα του μαξιλαριού και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της αυχενικής καμπύλης και στη θερμοκρασία των μαξιλαριών. (2) Έχει φανεί ότι η υποστήριξη του αυχένα είναι αποτελεσματική στην παρεμπόδιση της περιττής ενεργοποίησης των μυών του αυχένα κατά τη διάρκεια του ύπνου. (1)

Άτομα που κοιμούνται ανάσκελα: θα πρέπει να επιλέξουν μαξιλάρι που το ύψος του να διατηρεί την αυχενική λόρδωση ούτως ώστε να μην γίνεται κάμψη αυχένα (δηλαδή το πηγούνι να μην έρχεται κοντά στο στήθος) ή έκταση αυχένα (να μην γέρνει το κεφάλι προς τα πίσω). Ιδιαίτερα άτομα που έχουν κύφωση καλό είναι να επιλέξουν αυτή τη θέση με ένα μαξιλάρι σχετικά ψηλό (ανάλογα με την κύφωση τους) για να μην γίνεται έκταση στην αυχενική μοίρα.

Άτομα που κοιμούνται μπρούμυτα: καλό θα ήταν το μαξιλάρι να είναι πολύ λεπτό για να μην γίνεται υπερέκταση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Άτομα που έχουν κύφωση καλό είναι να αποφεύγουν να κοιμούνται προύμυτα λόγω της μειωμένης στροφικής κινητικότητας του αυχένα πιθανόν να προκληθούν συμπτώματα στον αυχένα.

Άτομα που κοιμούνται στο πλάι: θα πρέπει το μαξιλάρι να είναι τόσο ψηλό ούτος ώστε να συμπληρώνεται το κενό μεταξύ του κρεβατιού και του κεφαλιού, χωρίς να γίνεται πλάγια κάμψη του αυχένα.

Άτομα με πόνο στη μια πλευρά του αυχένα: για παράδειγμα δεξιά και ο πόνος τους αυξάνεται όταν κάνουν αντίθετη πλάγια κάμψη, δηλαδή πλάγια κάμψη αριστερά, αυτό πιθανόν να είναι λόγω διάτασης κάποιων μυών στη δεξιά πλευρά ή λόγω διάτασης ή ερεθισμού νευρικής ρίζας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει και συμπτώματα με μουδιάσματα στο σύστοιχο άνω άκρο. Τα άτομα αυτά εάν ξαπλώσουν πλάγια δεξιά το μαξιλάρι τους θα πρέπει να είναι λεπτό για να διατηρούν την δεξιά πλευρά «χαλαρή» , εάν ξαπλώσουν αριστερά το μαξιλάρι θα πρέπει να είναι ψηλό για να αποφύγουν την διάταση της δεξιάς πλευράς. Τα αντίθετα ισχύουν εάν πρόκειται για πόνο στην αριστερή πλευρά που αυξάνεται με πλάγια κάμψη δεξιά. Εάν αυτά τα άτομα κοιμούνται ανάσκελα τις περισσότερες φορές βοηθάει ένα ψηλό μαξιλάρι που διατηρεί το κεφάλι σε κάμψη γιατί η έκταση του αυχένα συνήθως προκαλεί τα συμπτώματα.

Το κριτήριο επιλογής του σωστού μαξιλαριού πρέπει να γίνει από τον καθένα ξεχωριστά σύμφωνα με το πώς ο ίδιος αισθάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και όχι με το αν το μαξιλάρι είναι φθηνό, ακριβό ή «ανατομικό». Πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει ένα μαξιλάρι που να ταιριάζει σε όλους γι’ αυτό πριν αγοράσετε ένα μαξιλάρι δοκιμάστε το και αισθανθείτε εάν ταιριάζει στο δικό σας τρόπο που κοιμάστε και στα δικά σας ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά. Δεν χρειάζεται να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστείτε, θα κατανοήσετε και θα νιώσετε αμέσως εάν η επιλογή είναι σωστή ή λανθασμένη.

Επίσης η επιλογή του σωστού μαξιλαριού θα πρέπει να γίνει με βάση τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο. Σημαντικό είναι το μαξιλάρι να είναι εύκαμπτο και όχι σκληρό, να είναι υποαλεργικό, και να προσαρμόζεται εύκολα στις διάφορες αλλαγές θέσεων κατά την διάρκεια του ύπνου.

Εκτός του ότι ο ύπνος αποτελεί μια από τις απολαύσεις που έχει ο άνθρωπος στη ζωή του είναι και απαραίτητο στοιχείο για την ευεξία του οργανισμού καθώς παίζει σημαντικό ρόλο για την καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Βιβλιογραφία :
1 Choi MH1,1, Jung JH2,1, Moon JH3, Yoo JW4, Hahm SC5, Cho HY6. Effect of a cervical support pillow on sternocleidomastoid activity and satisfaction in asymptomatic participants. J Phys Ther Sci. 2018 Jun;30(6):840-842. doi: 10.1589/jpts.30.844. Epub 2018 Jun 12.
2 Jeon MY1, Jeong H, Lee S, Choi W, Park JH, Tak SJ, Choi DH, Yim J. Improving the quality of sleep with an optimal pillow: a randomized, comparative study. Tohoku J Exp Med. 2014 Jul;233(3):183-8.
3 O’Donnell S1, Beaven CM1, Driller MW1. From pillow to podium: a review on understanding sleep for elite athletes. Nat Sci Sleep. 2018 Aug 24;10:243-253. doi: 10.2147/NSS.S158598. eCollection 2018.