ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ

Η Θεραπευτική Μάλαξη  αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του Φυσικοθεραπευτή. Λανθασμένα, αρκετοί, θεωρούν ότι η φυσικοθεραπεία ισοδυναμεί με μάλαξη.

Η Θεραπευτική Μάλαξη  αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του Φυσικοθεραπευτή. Λανθασμένα, αρκετοί, θεωρούν ότι η φυσικοθεραπεία ισοδυναμεί με μάλαξη. Η θεραπευτική μάλαξη αποτελεί μέρος της αποκατάστασης και χρησιμοποιείται εφόσον κριθεί ωφέλιμη και απαραίτητη για την θεραπευτική προσέγγιση.

Πρόκειται για ειδικούς χειρισμούς – πιέσεις πάνω σε μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου, γνωστά ως trigger points. Πολλές φορές ο πόνος και τα συμπτώματα του ασθενούς μπορεί να προέρχονται από trigger points και η απελευθέρωσή τους είναι σημαντική για μια ολοκληρωμένη θεραπεία.

Απλοί τραυματισμοί και καθημερινοί πόνοι μπορεί να γίνουν χρόνιοι, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά στα αρχικά τους στάδια, με απελευθέρωση της περιτονίας. Με την θεραπευτική μάλαξη μπορεί να απαλυνθούν ή και να εξαφανιστούν οι πόνοι που έχετε για χρόνια, ο περιορισμός σε κινήσεις κ.α.

Λειτουργική Μάλαξη

Η λειτουργική μάλαξη συνδυάζει την παθητική εφαρμογή των χειρισμών της μάλαξης με την παθητική κινητοποίηση των αρθρώσεων. Βοηθάει άμεσα στη λειτουργική ικανότητα του ασθενούς. Είναι ιδανική τεχνική για αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων, καθώς κινητοποιεί όλους τους ιστούς που εμπλέκονται στην κίνηση. Ο θεραπευτής που εφαρμόζει τη λειτουργική μάλαξη δεν ενεργεί πάνω σε στατικές θέσεις αλλά αναπαράγει κινήσεις που οι αρθρώσεις και οι μύες πραγματοποιούν στην καθημερινότητα. Τα ωφέλει της  λειτουργική μάλαξη είναι :

  • Αυξάνει το εύρος κίνησης αρθρώσεων και μυών
  • Αυξάνει την αντοχή των μυών
  • Επαναφέρει την κινητικότητα των μυών
  • Επαναφέρει την ισορροπία μεταξύ μυών, συνδέσμων και οστών
  • Χαρίζει χαλάρωση και ευεξία
  • Αυξάνει την αθλητική ικανότητα

Αθλητική Μάλαξη

Η αθλητική μάλαξη είναι ένα είδος θεραπευτικού μασάζ που απευθύνεται σε αθλητές ή άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Στόχο έχει να επαναφέρει το μυϊκό σύστημα στη βέλτιστη κατάσταση, να απαλύνει τον πόνο της καταπόνησης, να επιταχύνει την αποθεραπεία και να μειώσει  την ένταση του μυϊκού σπασμού .

Πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο επίπεδο του αθλητή και στο είδος του αθλήματος για να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα Όταν η αθλητική μάλαξη εφαρμοσθεί σωστά μπορεί να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα της αθλητικής απόδοσης – προσπάθειας.

Με βεβαιότητα αποτελεί λοιπόν απαραίτητο εργαλείο στον αθλητή για βελτίωση των επιδόσεων του και σημαντικό βοήθημα σε κάθε αθλητική δραστηριότητα.